sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Lahjapaketointi-ideoita

Olin aikoinaan pari vuotta töissä Iittalan myymälässä, ja sinä aikana opin paketoimaan. Aikaisemmin olin tyytynyt (vaikkakin vähän vastentahtoisesti) siihen, että jouluna lahjat kääritään räikeisiin ja kaikenkirjaviin jouluaiheisiin papereihin, jotka vilisevät tonttuja, lumihiutaleita, kynttilöitä ja poroja. Iittalan aikana oivalsin, että yksinkertainen on kaunista. Skandinaavinen koruttomuus ja yksinkertaisuus on oikeastaan todella kaunista.


Haluankin jakaa nyt muutamat koruttomat lahjapaketointi-ideat teille!

1. Lahjapaperi

Lahjapaperin ei tarvitse olla punavihreä ja täynnä tonttu-ukkoja. Jos haluaa paketoida lahjat elegantimmin, kannattaa valita mieluiten hillitty yksivärinen lahjapaperi. Paperissa voi olla jokin yksinkertainen geometrinen kuvio, jos yksivärisyys on liian tylsää.

Kannattaa ottaa huomioon, että lahjapaperia voi käyttää myös "väärinpäin". Silloin kaikista paketeista ei tule samanlaisia ja lahjavuoreen saa jonkinlaista vaihtelevuutta.

Itse käytän tänä jouluna samaa lahjapaperia, kuin kahtena edellisenä vuonna. Ostin nimittäin pari vuotta taaksepäin jäätävän kokoisen rullan Ikeasta viidellä eurolla, ja nyt myöhemmin olen tullut siihen tulokseen, että se on oikeasti tapettia. Onhan se ehkä vähän turhan paksua, mutta mikäs siinä kun ajaa kuitenkin asiansa. Lahjapaperina voi käyttää vaikka vanhoja sanomalehtiä tai ihan vaan tavallista kopiopaperia. Vain mielikuvitus on rajana.


Tässä havainnollistava esimerkki lahjapaperin (tapetin) kaksinaamai... siis kaksipuolisuudesta:


2. Lahjanaru

On monia tapoja sitoa paketit narulla. Yksi niistä on kuitenkin ehkä kaikista käytetyin, joskaan ei paras mahdollinen: naru kaikkialta ympäri ja umpisolmun jälkeen narun päät kiharretaan saksilla. Kiharretut sykkyrät on ihan söpöjä ja toimiviakin, mutta hieman mauttomia ja kuluneita.

Kiharasykkyröiden sykertämisen sijaan paketit voi jättää kokonaan ilman narua (vierastan tätä hieman, sillä lahjapaketti on silloin ehkä jo liiankin koruton). Vaihtoehtoisesti paketin voi sitoa narulla tekemättä sykkyrää. Seuraavana liuta ideoita:





Itse tykkään käyttää mustaa lahjanarua, sillä se tuo kivan kontrastin vaalealle lahjapaperille.

3. Sellofaani

Jouluna annetaan myös paljon lahjoja sellofaanissa. Esimerkiksi joulukorit, kynttilät ja monet muut "pikkuviemiset" eivät vaadi kaikenkirjavia poropapereita. Sellofaaniinkin voi paketoida yksinkertaisesti (vaikkakin tämä pelkistetty ulkoasu vaatiikin paljon enemmän vaivaa).

Jätetään "tötteröt" tekemättä. Sen sijaan teipataan sellofaanin reunat paketin pohjaan. Kyllä, paketti on tällöin hankalampi pakata ja vaikeampi kantaa sekä avata. Minusta se kuitenkin on vaivan arvoista. Joku joskus sanoi, että kauneuden eteen on vähän kärsittävä.

Olkaa hyvät!

2 kommenttia:

  1. Somia ovat. Miten sait tuplanarut pysymään nätisti linjallaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :3 Vaatii hieman asettelua ja ehkä parit tukiteipit pohjaan, mutta hyvin pysyivät avaamiseen asti ainakin (:

      Poista